TOT ESTÀ PER FER, TOT ÉS POSSIBLE

QUE NINGÚ ES PENSI QUE DESPRÈS DE L’APROVACIÓ INICIAL PER PART DE L’AJUNTAMENT DE LA GARRIGA JA NO HI HA RES A FER, ANS AL CONTRARI, ESTÀ ALLÀ ON VOLÍEM.

S’està treballant a nivell administratiu i preparant l’actuació judicial, si escau.

Però cal que seguim fer-nos sentir i que tant els Tamayo com els polítics de la Garriga sàpiguen que continuarem pressionant fins impedir que és faci la incineradora.

divendres, 10 d’octubre del 2008

CRÒNICA XERRADA SOBRE BIOMASSA I SALUT

Una notícia té el ressò que els mitjans de comunicació li vulguin donar. Aquesta deu ser una màxima del periodisme. Us preguntareu per què hem començat aquest article amb aquesta afirmació, bé hem volgut esperar una setmana per veure quin ressò mediàtic tenia la xerrada-col·loqui titulada “Biomassa i salut”.

Excepte la cobertura que va realitzar en Quique Roca amb la nova televisió per internet La Garriga LG Televisió (http://ip.tvcatalunya.tv/lagarrigatv.php), la qual agraïm, la resta de medis locals han quedat muts. Malgrat haver-hi algun fotògraf fent fotos, no s’ha publicat absolutament rés. Només alguns articles d’opinió, en un sentit o en un altre, han vist el llum. És cert que no vàrem fer cap nota de premsa per publicar (la qual cosa creiem tendenciosa) però tampoc cap mitjà de comunicació s’ha posat en contacte amb nosaltres o amb el Dr. Ferrís.

Per tot això passo a resumir la crònica de la xerrada-col·loqui titulada “Biomassa i salut” celebrada el dissabte dia 20 a les 20 hores a l’auditori de música de la Garriga. Demano disculpes als professionals del periodisme per l’intrusisme.

Primer volem aclarir que abans de convidar al Dr. Ferrís vam visionar anteriors conferències i vam demanar a professionals de la medicina que valoressin el seu contingut i ens donessin el seu parer. La seva feina, avalada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també ens va semblar que donava prou garanties per fer una exposició d’aquest tipus (www.pehsu.org). Volíem que es tractés el tema directament, no d’una manera general com s’ha vingut tractant en les darreres conferències on podem tots estar d’acord en el seu contingut perquè no es concreta rés.

Malgrat ser dissabte, les vuit del vespre i fer mal temps, més de 150 persones omplien l’auditori de música, clara evidència de la necessitat d’informació que té la població. Els representants de la plataforma, van comentar els objectius d’aquesta entitat i tot seguit presentaren l’acte.

El Dr. Ferrís va dividir la seva intervenció en dos parts, la primera servia com introducció i en ella es van tocar temes com: el dret a la salut de les persones, estar sota la legalitat no és garantia de salut (històricament els límits legals s’han anat modificant a la baixa), la febre econòmica en la construcció de polígons al costat mateix de zones residencials (poligonitis), l’intrusisme professional (“només els metges haurien de poder parlar de salut”), les malalties provocades pels contaminants medi ambientals tarden molts anys en manifestar-se i ho fan de manera diferent segons les persones.

La segona part es va centrar en el binomi biomassa i salut. Ha destacar frases com: les emissions de la planta de biomassa no seran inoqües, el problema principal és la quantitat i proximitat d’allò que cremen, la concentració dels contaminants al voltant d’un sol focus emissor és proporcional a la seva proximitat i l’afirmació de l’OMS de l’any 2003 quan diu que les emissions de partícules no tenen nivells mínims inoquos per a la salut. I el darrer consell “aplicar sempre el principi de prevenció”.

Al final es van llegir totes les preguntes i comentaris fets pel públic.

Aquesta xerrada-col·loqui va ser gravada en vídeo i, amb l’autorització del ponent, tothom qui vulgui consultar-la ho pot fer a través del mail plataformacongost@gmail.com.


Jordi Gràcia
Plataforma Antiincineradora del Congost